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‘ e nhex 49
FIDE Secretariat | | ‘ e f} X -9,

‘From:  "Takis Nikolopoulos" <takisnik@yahoo

com> . : S i
To: -"Roberio Rivello" <rivit@fastwebnet.it> S | S
Sent: . Aeutépa, 23 louAiou 2007 11:09 i
Subject: Re: Possible meeting in Athens_Behavioural norms chess players
Dear Roberté,.

It would be a great pleasure for me to meet with you on 26 July, evening,
because now in summer I leav
late might), - | '

ifit is pbssible foryou,
e from Athens during weekends (from Friday afternoon to Sunday

But in case that we will not be able to meet, I can tell you my opinion in the two subjects you are

nientioning in your email. et ' ' e

Regarding the behavioural rules for the players, in my opinion a new article must be included in the

FIDE Tournament Rules, in paragraph 14 (The conduct of the players), before anything could be

applied by the Arbiters in any tournament. Otherwise the players can deny everything. |

In Estonia I mentioned this to the members of the PB during the meeting, and the President said that
this has to be arranged. e e | =

So I believe we have to address to the Rules and Tournament Regulations Committee first and ask

them ( Mr. Gijssen is the Chairman of this committee ) to include a new relative article, as I'wrote
above (I believe this can be approved in the FIDE Congress in Antalya). = Satnaal
But regarding the forthcoming big events ( World toutnanent in Mexico, World Cup.in Chanty
Manciysk, etc.), in my opinion, we have to ask the Committee who is making the tournament |

regulations to include the following paragraphs (or something like this) into the paragraph 3.10
(Playmg Conditions) : | Sl - .

3.10. Playing Conditions |

3.0 (asitis) - :

3302 ity | | R S

Addition S e ' L - -

3.10.3 The players shall shake hands (or shall greet each other in a normal social manner in

accordance with the conventional rules of their society) before the start and after the end of edch
ame, - . . | e

%.10.4 If a player fails to meet the requirememits of 3.10.3 and after being asked to do so by the

arbiter, then the following penalty may be imposed by the Chief Arbiter : 5% of his prize money

- shall be forfeited to the Organizers and a further 5% to FIDE for each breach. In cases of serious

misconduct the player may be disqualified from the tournament. = ’

h

So the case will be covered until we can have the new-tournathent rule approved by the FIDE

~ Congress. -

Regarding the case of tﬁe Moroccan Arbiters, the Arbiters Council had a meeﬁng 1n Tunn and
discussed the subject and realized that there were some problems ( signatures missing, different dates
on the applications, tc) with some of the norms for the IA titles. So the Council decided to send the
case to the Bthics Commission and the Secretary of the Council, Dr. Dirk de R'ldder, who is also_ a
member of the Ethics Commission, would send all papers to the EC. I believe it could be better if
you would invite Dr. De Ridder to Athens for the case of the Moroccan Arbiters.

With best regards - | ' ' 38

Pznagiofis 'Nikolopoulos

31/8/2007




